Blog

2021-01-13

Hormoonverstoorders

Hormoonverstoorders.png

Hormoonverstoorders

Dat hormonen een hele belangrijke rol spelen in onze algemene gezondheid en gemoedstoestand daarvan worden we ons steeds meer bewust. Een goede hormoonbalans is de basis om je gezond en energiek te voelen.

We krijgen helaas via het milieu, onze voeding, verzorgingsproducten en keukengerei ook hormoonverstorende stoffen binnen. Deze giftige stoffen, zoals bestrijdingsmiddelen, plastic, BPA, parabenen, kwik, lood etc., noemen we Xeno-oestrogenen. Deze stoffen kunnen in ons lichaam ons eigen oestrogeen imiteren. Daarbij werken deze lichaamsvreemde stoffen veel sterker dan ons eigen oestrogeen waardoor we eerder te maken krijgen met een teveel van dit hormoon. Met allerlei klachten als gevolg. Een overdosis hormoonverstoorders is voor alles en iedereen slecht maar helemaal voor vrouwen. In een vrouwenlichaam is de balans tussen de twee hormonen oestrogeen en progesteron erg belangrijk. Gevolgen van een verstoorde balans kunnen o.a. zijn: onvruchtbaarheid, borstontwikkeling op vroege leeftijd (ook bij jongens) vroege pubertijd, PMS, stemmingswisselingen, slaapproblemen, angstaanvallen, hoofdpijn, gespannen borsten, schildklierproblemen etc. Voor mannen kan het de spermakwaliteit verminderen. Daarnaast kan blootstelling aan hormoonverstoorders het risico op allerlei hormonale kankers vergroten.

Lang niet alle stoffen zijn uit te bannen maar gelukkig kun je veel zelf doen. Met onderstaande relatief simpele veranderingen kun je zelf aan de slag:

• Verhit en bewaar voedsel niet in plastic. Kies liever voor glas, RVS, aardewerk etc.
• Vervang plastic keukengerei voor materiaal van RVS of hout.
• Vermijd plastics met de volgende markeringen: PET, PVC en PS. Dit kun je herkennen aan het cijfer in het driehoekje op de verpakking: 1 (PET), 3 (PVC), 6 (PS) en 7 (anders) kun je beter vermijden.
• Pas op met kassabonnetjes. De meeste bonnetjes zijn gemaakt van thermisch papier en hierin zit vaak Bisfenol A (BPA).
• Eet zoveel mogelijk biologisch.
• Gebruik natuurlijke verzorgingsmiddelen en cosmetica.
• Kies voor natuurlijke schoonmaakmiddelen.

Als je dit doet ben je al een heel eind op weg. 100% vermijden lukt niet en hoeft ook niet. Je lichaam is prima in staat om een bepaald percentage hormoonverstoorders onschadelijk te maken en af te voeren.

Admin - 10:02:49 | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.





 
 
 
 
E-mailen
Instagram