Blog

2021-01-13

Kauwen

kauwen.png
Hap-slik-weg? Niet doen.

Goed kauwen heeft veel gezondheidsvoordelen. Als je te snel eet en weinig kauwt, verteert je voedsel niet goed. Het gevolg hiervan is dat een groot deel van de voeding je lichaam onverteerd verlaat. Zo benut je de voedingsstoffen uit je voeding niet optimaal. Gevolgen hiervan kunnen zijn: vetopslag, overgewicht en vermoeidheid.
Kauwen zorgt ervoor dat je voeding wordt fijngemaakt. Tijdens het kauwen worden er enzymen toegevoegd aan je voedsel. Deze enzymen maken een start met de vertering. Als je goed kauwt, kun je zoveel mogelijk voedingsstoffen uit je voeding halen. Bij te snel eten en dus te weinig kauwen heeft je lichaam te weinig tijd om het hormoon leptine af te scheiden. Leptine is het hormoon dat aan je hersenen doorgeeft dat je voldoende gegeten hebt. Bij te snel eten ontvangt je lichaam dit signaal niet (op tijd) waardoor de kans groot is dat je te veel eet.

De voordelen als je goed kauwt zijn o.a.:
• Minder kans op overgewicht
• Je darmen kunnen meer voedingsstoffen uit je eten halen
• Het versterkt je tanden en draagt bij aan het voorkomen van tandvleesontstekingen
• Het zorgt voor meer goede bacteriën in je darmen
• Het helpt tegen een opgeblazen gevoel

Hoe kun je ervoor zorgen dat je rustiger gaat eten en beter kauwt? De eerste stap is je er bewust van worden en er de tijd voor nemen. Ga er rustig voor zitten, leg je telefoon even weg en geniet van je eten. Lastig? Bouw het dan rustig op.

Admin - 10:18:14 | Een opmerking toevoegen




 
 
 
 
E-mailen
Instagram