Blog

2021-01-13

Zuivel

zuivel.png

Melk is goed voor elk!
Of toch niet?

Veel mensen denken dat de consumptie van melkproducten essentieel is voor sterke botten. In Nederland worden veel melkproducten gegeten. Je zou dus verwachten dat osteoporose (botontkalking) niet zo vaak voorkomt onder onze bevolking. Maar het tegengestelde is waar.

Het klopt dat we calcium nodig hebben voor sterke botten. Al hoeven we dit niet persé uit melk te halen. Calcium kunnen we voldoende halen uit groenten, noten en peulvruchten.
Wat het lichaam nodig heeft om calcium goed op te kunnen nemen is o.a. een goede darmwerking maar ook vitamine D3. En laten we daar nou met elkaar een chronisch tekort aan hebben. Zonder vitamine D3 wordt calcium uit het bloed niet opgenomen in je cellen. Naast voldoende calcium en vitamine D3 stimuleert ook druk op de botten (dus voldoende beweging) de botaanmaak.

Wij mensen zijn de enige zoogdieren die op volwassen leeftijd nog melk drinken en dan ook nog eens van een ander dier… best apart.
Ik zeg niet dat je helemaal geen melk of melkproducten meer zou moeten nemen, zeker niet als jij geen klachten hebt. Maar tegenwoordig merken we toch wel dat er best wat lichamelijke klachten veroorzaakt worden door onze overdadige zuivelinname.

Zuivel kan ontstekingsklachten veroorzaken: reumatische klachten, gewrichtspijnen tot darmproblemen en bijvoorbeeld acné.

Er zijn mensen die lactose-intolerant zijn. Lactose is een melksuiker dat niet door iedereen goed verteerd kan worden. Daardoor ontstaan er klachten, zoals bijvoorbeeld diarree.
Naast lactose bevat melk nog een aantal andere stoffen die nadelige effecten op de gezondheid kunnen hebben. Melk bevat het melkeiwit caseïne, dat kan voor sommigen lastig verteerbaar zijn. Het kan het immuunsysteem in de darmen activeren en zo bijdragen aan laaggradige ontstekingen. Daarnaast bevat melk hormonen.

Een hoge consumptie van melkproducten leidt bij veel mensen tot problemen zoals spijsverteringsklachten en acné.

Sommige mensen met klachten van koemelk verdragen wel zuivel van geiten of schapen. Dat is een kwestie van uitproberen. Ook zijn er tegenwoordig veel plantaardige melksoorten voorhanden. Heb je ontstekingsklachten, darmklachten of huidklachten zoals acné? Stop dan tijdelijk met zuivel. Introduceer het na een paar weken weer in je voedingspatroon en ervaar wat het met je doet. Succes!

Admin - 10:50:39 | Een opmerking toevoegen




 
 
 
 
E-mailen
Instagram