Blog

2021-01-13

Gluten

Gluten.png
Tegenwoordig gaan we op een onnatuurlijke manier om met granen. We eten dagelijks misschien wel meerdere keren brood, een keer pasta, koekjes, toastjes en andere bronnen van tarwe die in de supermarkt liggen.

Steeds meer mensen voelen zich niet optimaal wanneer ze zoveel granen eten. Granen bevatten gluten. Gluten is het eiwit dat voorkomt in tarwe, spelt, rogge, kamut en gerst. Gluten is een bindmiddel en geeft luchtigheid aan brood, koek etc. Het is een goedkoop ingrediënt waardoor het rijkelijk in de voedingsindustrie gebruikt wordt.

Gluten triggert darmklachten en huidproblemen, het kan een futloos en opgeblazen gevoel en gebrek aan concentratie en aan energie veroorzaken. Ook andere klachten die veroorzaakt worden door een verhoogde ontstekingsgraad en een immuunsysteem dat uit balans is kunnen een verband hebben met gluten.

Mocht je regelmatig last hebben van bovenstaande klachten, probeer dan de inname van glutenbevattende voedingsmiddelen te beperken.

Problemen met gluten zijn onder te verdelen in drie soorten.
• Coeliakie, een auto-immuun intolerantie voor gluten die weinig voorkomt.
• Tarwe-allergie, komt ook weinig voor.
• Glutensensitiviteit, een lichte overgevoeligheid die na verloop van jaren, afhankelijk van de glutenconsumptie, voor steeds meer klachten kan zorgen.

Voor het aantonen van glutensensitiviteit bestaat geen goede test, het is een kwestie van uitproberen. Probeer eens een week glutenvrij te eten, ga je daarna weer gluten eten en merk je duidelijke verschillen dan kun je glutensensitief zijn. Vaak merken mensen zoveel verbeteringen dat ze de gluteninname blijven beperken.
Als je echter hele hevige klachten hebt en vermoedt dat dit ook Coeliakie zou kunnen zijn, doe dan eerst een test via de huisarts. Als je al een tijdje geen gluten eet is dit niet te testen (dan moet je eerst weer een paar weken gluten eten).

Heb je geen klachten, zorg dan nog dat je gevarieerd eet. Vervang je brood of andere tarweproducten eens door voedingsmiddelen zonder gluten. Granen die geen gluten bevatten zijn bijvoorbeeld haver of boekweit. Neem in plaats van brood als ontbijt eens rijstwafels, glutenvrije crackers of kies voor Yam desembrood. Maak een boekweitpannenkoek, havermout, smoothie of fruit met ongebrande noten. Vervang je broodlunch door een omelet, een salade of soep.
Kies liever niet voor normaal glutenvrij brood uit de supermarkt. Deze zijn gemaakt van witmeel, gist en suiker en hebben dus weinig voedingswaarde. Daarnaast bevat veel glutenvrij brood ongewenste toevoegingen (e-nummers).

Admin - 10:51:47 | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.





 
 
 
 
E-mailen
Instagram