Blog

2021-02-24

PMS

PMS.png

PMS (premenstrueel syndroom) is een verzamelnaam voor zowel psychische als lichamelijke klachten die in de tweede helft van je menstruatiecyclus kunnen optreden.

Omdat er nog niet zoveel over bekend was werd er lange tijd gezegd dat het iets was dat vrouwen zich maar in hun hoofd haalden. Gelukkig krijgt PMS steeds meer bekendheid en wordt het ook steeds serieuzer genomen.

Klachten
De klachten beginnen vaak tussen dag 14 en het einde van je cyclus en zijn heel divers. Je kunt o.a. last hebben van stemmingswisselingen, pijnlijke borsten, hoofdpijn, vocht vasthouden, gewrichtspijn, vermoeidheid, depressieve gevoelens, prikkelbaarheid, boosheid, eetbuien, acné, opgeblazen buik, rugpijn…

Veel vrouwen hebben in de week vóór hun menstruatie last van wat psychische en lichamelijke ongemakken. Zijn deze klachten zo heftig dat ze je dagelijks leven beïnvloeden dan kan dit op het premenstrueel syndroom wijzen.
Ongeveer 5 op de 100 vrouwen hebben last van PMS.

Oorzaken
Wanneer je last hebt van bovengenoemde klachten dan kan het betekenen dat je hormonen niet in de juiste verhouding aanwezig zijn in je lichaam. Daardoor kunnen ze hun werk niet goed kunnen doen. Het gaat dan met name om de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron. Het oestrogeengehalte is dan ten opzichte van progesteron te hoog. Oestrogeen kan verhoogd, normaal of zelfs te laag zijn maar ten opzichte van progesteron is het te hoog (lees hier meer over in mijn blog over oestrogeendominantie). Maar ook andere hormonen kunnen een rol spelen bij PMS klachten.

Het is bekend dat hoe meer cycli een vrouw heeft gehad, hoe groter de kans op het krijgen van PMS. PMS komt dus vaker voor (en de symptomen kunnen erger worden) naarmate de overgang nadert. Het kan door genetische aanleg zijn dat je meer last hebt van PMS maar daarnaast is er ook invloed vanuit leefstijl.

Oplossing
In de reguliere geneeskunde worden bij PMS klachten vaak de anticonceptiepil of een antidepressivum voorgeschreven. Dit is echter symptoombestrijding en lost het probleem niet op. Complementair kun je zelf veel doen om je klachten te verminderen of ze te laten verdwijnen. Zonder medicatie.

Een aantal tips:

• Verminder stress. Langdurige stress zorgt voor een verhoogd cortisolniveau en hierdoor verergeren PMS klachten.
Hierbij gaat het niet alleen om psychische stress maar ook om lichamelijke stress (teveel trainen, crashdiëten, voeding die je niet goed verdraagt etc.) 

• Voed je lichaam met optimale voeding, eet veel groenten (400-500 gram per dag) en het liefst kruisbloemigen (koolsoorten zoals broccoli, bloemkool, boerenkool en waterkers, radijs, paksoi etc. Kruisbloemigen ondersteunen de leverwerking met de ontgifting en de afbraak van overtollige hormonen

• Beweeg regelmatig, wandel, fiets, doe yoga, ontspan en slaap voldoende

• Voorkom bloedsuikerschommelingen. Dus probeer snelle koolhydraten en suikers te beperken. Teveel bloedsuikerpieken zorgt voor veel insuline-aanmaak en dit heeft een verstorende werking op onze geslachtshormonen oestrogeen, progesteron en testosteron. Deze verstoring kan PMS-klachten verergeren.

• Zorg dat je niet teveel toxische stoffen (xeno-oestrogenen) binnenkrijgt, deze stoffen hebben een sterkere werking dan onze eigen oestrogenen en kunnen zorgen voor heftigere PMS-klachten.
Stop met roken (mocht je dat nog doen)

• Beperk alcohol en cafeïne

Wil jij van je klachten af en kun je hier hulp bij gebruiken? Neem dan contact met me op, ik help je graag!

Admin - 10:53:38 | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.





 
 
 
 
E-mailen
Instagram