Blog

2021-05-06

Altijd honger?

honger.png
Lijkt je maag wel een bodemloze put? Voel je je onverzadigbaar?

Wil jij graag afvallen maar lukt het niet omdat je altijd kunt eten?

Het kan heel goed zijn dat je ongevoelig bent geworden voor het hormoon leptine.

Een aantal symptomen:

• Altijd trek

• Snaaibuien

• Onverzadigbaar gevoel

• Grote eetlust

• Geen zin om te bewegen

• Moeite met afvallen

LEPTINE

Leptine is je verzadigingshormoon. Dit hormoon wordt aangemaakt door onder andere je vetcellen.

Wanneer je genoeg hebt gegeten moet leptine een seintje aan de hersenen geven dat het lichaam genoeg voeding binnen heeft gekregen.

Als je een langere tijd ongezonde koolhydraten, bewerkte voeding, suikers en verkeerde vetten eet, dan maakt je lichaam veel leptine vrij en kan de gevoeligheid voor dit hormoon verminderen. Dan ben je leptine-resistent geworden.

Het gevolg is dat je hersenen niet meer het signaal krijgen dat je vol zit. Je lichaam blijft om energie vragen, je blijft trek hebben en dus eet je vaak meer dan nodig. En meer eten betekent natuurlijk vaak gewichtstoename. Dit is een veel voorkomende reden voor overgewicht en soms lastig te doorbreken.

LEPTINE EN INSULINE

Het hormoon leptine is - samen met insuline - nauw betrokken bij de vetopslag in ons lichaam. Wanneer je insuline-resistent bent, ben je vaak ook leptine-resistent.

LEPTINE EN GHRELINE

De tegenhanger van leptine is het hormoon ghreline, dat je hongergevoel stimuleert. Ghreline wordt voornamelijk aangemaakt in je maag.

HONGER VERSUS EMOTIE-ETEN

Er zijn natuurlijk meer hormonen die meespelen… Vaak eten we niet vanwege honger, maar vanwege emotie. Zo proberen we met eten vervelende gevoelens en stress weg te eten. Maar ook positieve gevoelens te versterken, wanneer we eten voor de gezelligheid. Dit heeft niets met ‘honger’ te maken en dit wordt dus ook niet door leptine onderdrukt.

Voor optimaal resultaat is het dus van belang om naast een goede leptinewerking je je ook te realiseren wanneer je eet zonder honger.

LEPTINE-WERKING HERSTELLEN

Minder eten is niet de oplossing. Keiharde discipline hebben werkt ook niet. Dat hongergevoel is onbedwingbaar en honger leiden is (nog meer) stress voor je lichaam. Wat kun je wel doen wanneer de leptine-werking verstoord is?

Om te voorkomen dat je leptine-resistent wordt, of om leptine-resistentie te verminderen, kun je zelf al een aantal stappen nemen. Met onderstaande tips voorkom of verminder je dat je ongevoelig wordt voor het hormoon leptine.

Tip 1: Eet 3 maaltijden per dag

Liefst zo onbewerkt mogelijk.

Volwaardige maaltijden met voldoende eiwitten, zoals ei, gevogelte, vette vis of bonen.  Gecombineerd met wat goede vetten, zoals avocado, vette vis, olijfolie, roomboter, noten en/of zaden. Met complexe koolhydraten, zoals bruine rijst, zoete aardappelen of havermout.

De eiwitten zorgen voor een langer verzadigd gevoel en hebben een positief effect op je bloedsuikerspiegel. Wanneer je insuline-resistent (en dus vaak ook leptine-resistent) bent is het heel belangrijk deze stabiel te houden.

 

Tip 2: Eet rustig

Neem de tijd voor je maaltijd, minimaal 20 minuten, overeet niet en eet niet totdat je helemaal vol zit.

Tip 3: Eet veel groente

Eet het liefst 400-500 gram groenten op een dag. Door de vezels word je gevoeliger voor leptine, daarnaast verminder je met een hogere inname van vezels de trek in snelle koolhydraten. Dit heeft een positief effect op het hormoon insuline en dus ook op leptine. 

Tip 4: Beperk suikers, snelle koolhydraten en alcohol

Stop het liefst met suikers. Zoals eerder al benoemd gaan insuline en leptine hand in hand. Suikers hebben een negatief effect op beide. Je stimuleert vetopslag en dit wil je juist niet wanneer je deze hormonen in balans wilt krijgen. 

Tip 5: Beweeg (nuchter)

Dit herstelt je lectine-resistentie.

Tip 6: Verminder stress

Tip 7: Slaap voldoende

Zorg voor een goede nachtrust. Slaap is van groot belang bij dit hormoon. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat bij een slaaptekort ook minder leptine wordt aangemaakt. Daarnaast wordt er juist meer ghreline aangemaakt (je hongerhormoon). Slaaptekort kan dus tot meer eten leiden.

Admin - 15:38:10 | Een opmerking toevoegen




 
 
 
 
E-mailen
Instagram