Blog

2021-01-13

Hormonen

Hormonen.png

Hormonen, wat zijn het en hoe werken ze?

Het woord hormoon komt van het Griekse woord ‘hormare’ dat in werking zetten betekent. En dat is precies wat hormonen doen. Ze zetten allerlei lichaamsprocessen in werking, in nagenoeg alle cellen en weefsels in je lichaam. Of het nu gaat om het activeren of remmen van processen. Zo hebben hormonen invloed op onder andere je gewicht, eetlust, energie, stemming, bloedsuikerspiegel, groei, slaap, bloeddruk, lichaamstemperatuur, menstruatiecyclus, libido enzovoort.

Overal in ons lichaam zijn hormonen nodig. Hormonen worden aangemaakt in hormoonklieren, ze worden afgegeven aan het bloed en komen zo op de juiste plaats in ons lichaam terecht. Voorbeelden van hormoonklieren zijn de schildklier, de alvleesklier, de eierstokken (bij vrouwen), de testes (bij mannen) en de bijnieren. Schildklierhormoon, insuline, adrenaline en de geslachtshormonen oestrogeen en testosteron zijn enkele bekende voorbeelden van hormonen maar er zijn er veel meer.

De hypothalamus en hypofyse in onze hersenen sturen het hormonale proces voor het grootste gedeelte aan. Wanneer de balans verstoord dreigt te raken en een hormoon nodig is geeft de hypothalamus een seintje en wordt een bepaald hormoon aangemaakt. Op het moment dat er voldoende van dat hormoon aanwezig is krijgt de hypothalamus dat weer door en stopt je lichaam met de aanmaak.

Het doel van onze hormonen is homeostase (evenwicht/balans). Een goede hormoonbalans is belangrijk voor je algehele gezondheid. Dit betekent dus ook dat wanneer je hormonen uit balans zijn, dit kan leiden tot uiteenlopende gezondheidsklachten en aandoeningen. Klinkt naar maar er is goed nieuws! Veel van deze problemen zijn namelijk sterk te reduceren door aanpassingen in je leefstijl. Leef meer volgens de logica van de natuur en je lichaam zal de balans terugvinden!

Admin - 09:49:56 | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.





 
 
 
 
E-mailen
Instagram